sunnuntai 23. helmikuuta 2020

Teen sen tänäänMeillä oli joulukranssi ulko-oven vieressä. Oli. Kunnes päästin sen tänään pois.

Kesti yllättävän kauan, ennen kuin havaitsin pikkuruisen rivaripäätymme olevan asunnoista ainoa, jonka ovea koristi joulukranssi. Iso, näyttävä ja lahjaksi saatu. Jouluisaksi sen tekivät juuri koristeet. Kranssinahan tuo olisi vielä mennyt, mutta maaliskuun jo hätyyttäessä se muistutteli, ettet tuotakaan ole saanut mokoma aikaan. Havainnosta meni näet vielä tovi jos toinenkin, ennen kuin joulumuisto lähti.


Voi, miten monet olivat kerrat kun kävelin ovesta ajatellen pitäisi. Ottamisen esteenä olivat sellaiset painavat seikat kuten pitäisi hakea sakset (olin naulan puutteessa sitonut sen kiinni asunnon numerokylttiin roikkumaan) ja siksi pitäisi jaksaa organisoida tämä varsin haastava saksien hakeminen. Yleensä käsipuolessa roikkui pari kauppakassia tai yhtä monta koiraa. Hae siinä nyt sitten saksia ja ruksi irti jotain ei niin akuuttia ja ei kenenkään henkeä uhkaavaa.


Miten sitten lopulta sain sakset haettua? Tulin kotiin, näin kranssin, ajattelin taas, että pitää hakea sakset joku kerta…kunnes en keksinyt enää yhtäkään hyvää syytä miksi tuota juhlallista kertaa pitää erikseen odottaa. Avasin oven, kävelin keittiöön, hain sakset, kävelin takaisin ovelle ja leikkasin narun kransseineen irti. Niin anteeksi, mikä siinä oli ollut niin vaikeaa?Huomenna. Teen sen huomenna. En tee sitä huomennakaan. Sillä aina tulee huomisen huomen. Kunnes huomenia ei enää tule, mutta tuosta päivämäärästä en onnekseni ole tietoinen. Olen mukavuudenhaluinen, multitaskaamiseen lopen kyllästynyt mestariselittäjä.
Nyt ruoto suoraan ja selitykset sikseen! Vatulointi on opittu tapa. Ja jos yhden tavan on kerran oppinut, oppii myös toisen.
Ihmisen on tunnetusti hankalampaa oppia pois jostain, kuin oppia jotain uutta. Joten en lopeta vatuloimista. Korvaan sen vain yhä enenevissä määrin tekemällä asioita heti. Joskus onnistun, usein en. Oppiminen on kuulemma prosessi.Olen alkanut toteuttaa tähän läheisesti liittyvää teesiä – menestyksekkäästi. Se kuuluu näin; tee jotain. Tässä merkityksessään jotain ei tarkoita ihan mitä vain, vaan edes jotain siitä, mitä pitäisi tehdä isommin ja kokonaan. Kehotus on läheistä sukua sanonnalle fake it till U make it. Mutta ei ihan kuitenkaan. Minun ei tarvitse larpata eläväni jo elämää, jota voisin elää. Riittää, että teen siitä edes jotain. Näyttelyn aikatauluttamisen sijaan piirrän tai maalaan jotain joka päivä. Edes vähän. Ehkä kelpoja töitä joskus tulee tarpeeksi yhden unelmani täyttämiseksi. Ehkä perustan nettisivut, joiden kautta voin sitten myydä tuotoksiani. Kunhan niitä tulee kyllin monta karsittavaksi. Ehkä. Minun ei tarvitse tietää, mihin asti toiminta johtaa. Riittää, että toimin.Turhauttavaa kyllä, en ole täysin kykenevä siihen varsinaiseen työhöni vieläkään. Sen odottamisen ja vähintään kahdenkymmenen viikoittaisen asiakkaan sijaan aloitan yhdellä. Googlemarkkinoinnin ja työinstan ammattimaisen haltuunoton ja mainonnan opettelun sijaan panostan edes Facebookiin ja viidakkorumpuun. Nettisivuihin. Johonkin. Teen jotain, edes jotain. Vuoren kokoinen tavoite on paljon helpompaa saavuttaa, kun kiipeämisen pilkkoo osiin. Jos käy edes vähän kokeilemassa miltä tuntuu laskea jalka ensimmäiselle askelmalle, saattaa huomaamattaan olla kiivennyt jo hyvän matkaa. Kotoa, sohvalta käsin kukaan ei ole tiettävästi kiivennyt vuorelle, edes pienelle mäennyppylälle.Kun tekee edes jotain, vahvistaa aivoissa tekemisen rataa, joka heikentää opittua vatuloimista. Ei näet ole mahdollista samaan aikaan vahvistaa molempia. Tekeminen lisää tunnetta kyvykkyydestä, hallinnasta ja osallisuudesta. Koska tekeminen on kaikkea näitä. Vatuloiminen heilauttaa vain uhriviittaa ja taikoo päämäärän näkyvistä. Puf sinne meni, simsala ja bim. Tilalle jää alitajuinen virsi saamattomuudesta. Siinä on väsyttävän monta säkeistöä jokseenkin samoin sisällöin.


Tee jo tänään jotain, edes jotain. Kymmenen kyykkyä nyt heti sen tunnin lenkin sijaan, jota ei kuitenkaan tule tehtyä. Salaattiannos pastakattilan tilalla vegaani-inspiraatiota odotellen. Ei kannata langeta ”kun tuntuu siltä” -ansaan. On olemassa lukuisia asioita, jotka eivät koskaan "tunnu siltä" ja ne tulevat silti tehtyä. Itse esimerkiksi inhoan auton tankkaamista. En ole vielä koskaan kokenut hetkeä, kun tuntuisi tankkaamiselta. Teen sen silti ennemmin, kuin kävelen moottoritien laitaa jerrykannun kanssa viistossa vesisateessa kello hämärä ja mörkömieli.


Kun alkaa toteuttaa tee jotain – ajatusta, saattaa yllättäen löytää itsensä varaamassa aikaa hammaskivenpoistoon, maksamassa etukäteen sähkölaskua ja imuroimassa autoa sitten elokuun. Tekeminen ja asioiden aikaansaaminen ajallaan on yllättävän voimauttavaa. Siitä, kuten mistä tahansa ajatusmallista tulee itseään vahvistava opittu tapa, kunhan toistoja vain ehtii kertyä kylliksi. Vatulointiinkin on täytynyt oppia. Ei ihmislapsi ajattele ensimmäisiä kertoja pystyyn kammetessaan, että enpä minä tänään taida jaksaa, ei oikein tunnu nousemiselta. Jokainen vanhempi tunnistaa kauden, jolloin alle vuosikas nousee koko ajan ylös – unissaankin pinnasängyn laitaa vasten. Mukavuudenhalu on opittua, joskus ihan tarpeellinenkin palautumisen kannalta. Mutta yleisesti varsin valikoiva taito. 


Tee jotain. Edes jotain. Ota vaikka joulukranssi pois ovenpielestä.

10 kommenttia:

 1. opiskeluaikaisten kavereiden keittiön seinällä oli kehyksissä lappu: "tee se heti"
  Ajattelin aina, että se liittyy heidän boheemiin elämäntapaansa - menevät heittelemään vesi-ilmapalloja keskellä yötä tai jotain muuta jännittävää.
  Myöhemmässä elämässä kohtasin ihmisen joka sanoi minulle painokkaasti: "tekemättömät työt rasittavat".
  Bing! Nämä kaksi hokemaa yhdistyivät päässäni.
  Elämänhallinnastahan näissä on kyse.
  On asioita joiden tekemättömyys rassaa itse asiassa paljon enemmän kuin niiden asioiden tekeminen, mutta joku mukavuudenhaluisuuden pikkupaholainen kuiskuttaa että ei sun tarvi, oot leposi ansainnut, ei tarvi nyt, ei pysty, ei jaksa, ei kykene, ei halua.

  Omaksi motokseni otin jossain vaiheessa "parempi vähän kuin ei ollenkaan"
  Parempi vähän salaattia.
  Vähän ulkoilua.
  Vähän järjestelyä.

  Nyt pitäisi vielä osata elää mottojensa mukaan :D!
  Se mukavuudenhalun pikkupaholainen vain on niin kehvatsun kovaääninen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäis tehdä heti, juu. Vaikkei edes laiskuus iskisi, dementia kyllä. Tämä heti tekeminen on kyllä niin vastoin perusluonnetta, mutta en luovuta! Opin sen vielä. Kumma että sitä voi maalata 6h putkeen, mutta roskiskaapin siivousta (10min) siirtää helposti muutaman päivän. 😁

   Sulla on kyllä hyvä motto. Parempi vähän kuin ei ollenkaan. Näinhän se on. Ai niin, sehän oli se mun uus motto myös. 🤣

   Poista
 2. Oot ihana ja totaa, täällä kranssi on vieläkin... hih. Olisi muutama juttu listalla, hammaslääkäri, gynegologi, luomien poisto, hiusväri paremmaksi ja mitähän muuta... jaa, jaa, ehkä lykkään taas päivällä, kahdella näitä.

  Sydämellistä tiistaita sielunsisko. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itte oot 😘

   No sen kranssin bongaaminen oli kyllä ihan vahinko! Ei tule yleensä ovenpieliä tuijoteltua, ainakaan omia. Ja olishan tuohon voinut liimata hätpikaa muutaman höyhenen ja tipuja. Pääsiäiskranssi!

   Sydämellistä tiistaita sinulle Tiia. ❤

   Poista
 3. Tuo tullessas, vie mennessäs - tapasi exrouvakultani aina sanoa. Se toimii milloin olen esim. nostamassa takamustani sohvalta mennäkseni jääkaapille niin voin samalla viedä kahvikupin tiskiin.
  Muissa yhteyksissä "samalla kertaa kun" on harkittava tarkemmin. Lausuttuna remontin tai sisustamisen yhteydessä se useimmin tarkoittaa turhan suurta lovea lompakkoon.

  Sitten asiaan joka vaatinee pienen pohjustuksen;
  Olen jo vuosia suunnitellut "Kelpo kansalaisen" kalenteria - kunhan vaan saan sen joskus aikaiseksi. Tavallisessa kalenterissahan on vain nimi- ja liputuspäivät mutta Kelpo kansalaisen kalenterista löytyy kaikki mahdolliset suositukset siitä milloin ja kuinka usein mitäkin kuuluu tehdä. Esim. jokainen tietää, että 11.2. oli palovaroittimien paristonvaihtopäivä mutta harva muistaa, että varottimen toiminta on myös tarkastettava säännöllisesti - sitä varten niissä on testinappi. En juuri nyt muista marttaliiton suositusta kuinka usein lattialistat on pyyhittävä, mutta kalenteriin tulee tarkat ohjeet päivä-, viikko- ja kausisiivouksista sisältäen lattiakaivojen tyhjennyspesun neljä kertaa vuodessa.
  Joka päivälle on jo kertynyt niin monta suositeltua ja lähes välttämätöntä asiaa tehtäväksi, että alkaa olla ongelmia mahduttaa kahdeksan tunnin työpäivää ja suositeltua seitsemän tunnin yöunta mihinkään - etenkin kun kelpo kansalainen muistaa pyhittää lepopäivän joten sunnuntain hommat on jyvitettävä muille viikonpäiville. Olethan muuten muistanut syödä tänään ne kuusi palaa leipää saadaksesi riittävästi kuitua?
  Autoileville kansalaisille pitää laatia erillispainos koska auto tuo tullessaan paljon lisäasioita päivä- viikko- ja kuukausitasolle alkaen viikottaisista rengaspaineiden tarkastuksista.

  Sinä siis unohdit ottaa joulukranssin ovesta vaikka se kalenterini mukaan olisi kuulunut tehdä loppiaisena? Haluatko tietää mitä muuta suositeltavaa unohdit tai jätit kyseisenä päivänä tekemättä? Lohdutan sanomalla, että loppiainen on kolmen viisaan kunniaksi vietettävä pyhäpäivä (ajalta jolloin maailmassa vielä oli kolme viisasta miestä) joten lista ei ole lohduttoman pitkä. Kai kuitenkin jo tiistaina muistit tarkistaa ne rengaspaineet ja puhdistaa pesukoneen nukkasihdin?

  Sitten siihen asiaan. Kukaan ei ole n i i n kelpo kansalainen, että ehtisi tehdä kaiken mitä joskus julkaistavassa kalenterissani suositellaan tehtäväksi. Jokainen joko unohtaa tai tarkoituksella jättää tekemättä 90% siihen merkityistä asioista. Joulukranssin jättäminen oveen on niistä vain yksi ja murheista vähäisimpien joukossa. Kai kuitenkin olet syönyt tänään runsaasti pinaattia tai tankoparsaa saadaksesi suositellun 300 mikrogrammaa foolihappoa?

  Onneksi kukaan ei edes oleta sohvasian olevan kelpo kansalainen joten itselleni räätälöimä kalenteri keskittyy iltoihin jolloin tulee Susan Sarandonin tähdittämä elokuva jolloin sohvan on oltava Susanin arvoisessa kunnossa. Muutoin siinä lukee vain maanantaiden kohdalla siivouspäivä ja joka illan kohdalla kaksi kysymystä;
  -muistitko ottaa verenpainelääkkeet? ja kenet teit tänään iloiseksi?

  Taidan laittaa jollekin päivälle johonkin vuoteen muistutuksen itselleni, että "Kelpo kansalaisen" kalenteri pitäisi jonain päivänä saada painokuntoon. Heti kun ehdin.

  -sohvasika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis, mihin voi laittaa ennakkotilauksen tästä huikeasta kalenterista? Sehän voisi toimia myös tämän teesini mukaan; tee edes jotain. Koska kieltämättä vuoden jokaiselle päivälle saisi ympättyä useamman to do -pakollisen, jos yrittäisi olla Niin Kelpo Kansalainen.

   (Rengaspaineet ja öljyt, auts)

   Susan Saradon on ihan huippu, mutta häneltäkin huomion varastaa ehdottomasti toteamuksesi; kenet teit tänään iloiseksi? SE pitäisi lukea ihan kaikissa kalentereissa vuoden jokaisen päivän kohdalla. <3

   Poista
  2. liityn Kelpo Kansalaisen Kalenteritilaukseen välittömästi!
   autoton versio, kiitos.

   minulla on huomattavia vaikeuksia muistaa päivittäinen tankoparsa-annos, noin heti lähtökohtaisesti. Kaikista muista ongelmista puhumattakaan.

   Poista
 4. Tee jotain! Hei, ihan sikahyvä hokema, sisältää persuksiin potkun sillai lempeän päättäväisesti. Viikolla töiden lisäksi on todella rasittavaa tehdä yhtään mitään mutta jospa jotain, joka päivä. Hommat etenevät vaikka eivät lopu. Kranssitonta maaliskuuta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on kaksi vahvaa ehdotusta ensimmäiseksi tatuoinnikseni. "Sano kyllä" (koska "ei" osaan sanoa vaivatta ja ihan kaikkeen) ja "tee jotain".

   Lempeä päättäväisyys toimii aina. Kai? :D

   Mukavaa alkanutta viikkoa. <3

   Poista
  2. Lempeä päättäväisyys kyllä toimii ainakin päiväkotimaailmassa (testattu on päivittäin)...siellä ei kyllä oikein voi sanoa "tee jotain" :D Tatskaehdotuksesi on aika erilaisia mitä useimmiten näkee ;)

   Poista

Kiitos sinulle ihana kommentistasi!